shutterstock_716241670.jpg

Vakantie tips van JAMES

Voorkom pech onderweg en ga goed voorbereid op reis. Of u nu Europa doorgaat, of gewoon lekker in Nederland blijft, iedereen wil zonder problemen de weg op. Wel zo ontspannen.

Voor vertrek

Controleer uw auto (caravan en/of aanhangwagen) ruim voor vertrek op belangrijke punten als remmen, verlichting, banden, accu en koeling. Een APK keuring zegt niets over het periodiek onderhoud van uw auto.

Het oliepeil

Neem een extra litertje motorolie mee. Onder zware omstandigheden verbruikt uw auto meer olie dan normaal. Controleer daarom het oliepeil geregeld.

Cooling down

Stopt u op een parkeerplaats langs de snelweg, laat de motor dan nog twee minuten stationair draaien voordat je hem afzet. Zo laat u de zwaar belaste motor even afkoelen. Dat is beter voor de techniek.

Banden

Zorg dat de banden op spanning zijn, ook die van de caravan of aanhanger. Door volle belading, hogere snelheden en slecht wegdek hebben de banden het zwaar te verduren. Te zachte banden slijten harder en zorgen voor extra brandstofverbruik. Vergeet geen reserveband mee te nemen. Heeft u alleen een ‘thuiskomertje’ weet dan dat u hier geen caravan mee kunt trekken. Neem daarom liever een volwaardige reserveband mee.

Klimmen

Vooral in de bergen is het belangrijk dat u in de juiste versnelling rijdt. Houd tijdens bergritten het toerental aan waarop de motor het maximaal koppel heeft. Bij benzinemotoren ligt dit meestal tussen de 3000 en 4000 toeren en bij diesels tussen de 2000 en 3000 toeren. Ook bij het dalen is het belangrijk dat u in de juiste versnelling rijdt, houd als stelregel: in dezelfde versnelling dalen als klimmen.

Koeling

Controleer het peil van de koelvloeistof. Als de auto te weinig koelvloeistof heeft, raakt de motor oververhit en kan ernstige motorschade optreden. Let op dat u de juiste koelvloeistof toevoegt. In noodgevallen kan je ook leidingwater gebruiken, maar rijdt hier niet langer dan noodzakelijk mee door.

Verlichting

Controleer niet alleen vóór vertrek, maar ook tijdens de vakantie de verlichting van uw auto, caravan en/of aanhangwagen. Goede verlichting is van groot belang voor een veilige rit. Sla vooraf alvast reservelampjes in zodat u deze altijd kunt vervangen als het nodig is.

Ruitenwissers

Controleer vóór vertrek naar uw vakantiebestemming uw ruitenwissers. Op de autosnelwegen heeft uw auto veel last van vliegen en insecten die het zicht kunnen belemmeren. Met een goede ruitenwisser en voldoende ruitenwisservloeistof kunt u met een gerust hart op vakantie.

Afspraak maken