De APKvoor je auto is wettelijk verplicht. En dat is niet zomaar. Je auto moet gekeurd zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Maar een APK check is voor veel mensen nog een beetje een ‘black box’. Benieuwd hoe de keuring precies werkt en wanneer je auto aan de beurt is? Wij geven je graag antwoord op je vragen.

Wanneer moet ik mijn auto laten keuren?

Goede vraag, want niet elke auto hoeft elk jaar een APK check te ondergaan. Nieuwe auto’s zijn bijvoorbeeld de eerste jaren vrijgesteld van keuring. In dat geval kun je via de kentekencheck van de RDWzien wanneer hij wél voor de APK moet. Is je auto al eerder gekeurd, dan kun je de vervaldatum ook checken via deze site.

Aandachtspunt: wanneer je auto van brandstoftype verandert, verandert ook vaak de datum waarop hij weer gekeurd moet worden. Check dit dus goed nadat je een dergelijke wijziging doorvoert.

Wat is de vervaldatum van mijn APK?

Deze datum kun je heel eenvoudig opzoeken via de kentekencheck van de RDW. Voer hier je kenteken in en je krijgt alle gegevens te zien van je auto die daar bekend zijn. Onder het tabje ‘Basis’ zie je een onderdeel staan dat heet ‘Vervaldatum en historie’. Hier kun je de APK check doen door de datum te checken achter ‘Vervaldatum APK’. Vóór deze datum moet je auto weer gekeurd zijn.

Mag ik ook eerder dan gepland mijn auto laten keuren?

Jazeker, dat mag! Het heeft alleen wel gevolgen voor je nieuwe vervaldatum als je langer dan twee maanden vóór de APK-vervaldatum je auto laat keuren. De nieuwe datum correspondeert dan met de datum waarop je auto goedgekeurd is. Blijf je binnen de termijn van twee maanden, dan blijft de vervaldatum gelijk aan de huidige datum, maar dan één of twee jaar verder. Dit is afhankelijk van hoe vaak je auto gekeurd moet worden.

Mijn APK is verlopen, wat nu?

Zonder APK mag je niet rijden op de openbare weg. Nadat de vervaldatum verstreken is, heb je nog twee maanden de tijd om alsnog de keuring te regelen. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Nog belangrijker: het kan zijn dat je niet verzekerd bent zonder APK. Check dus regelmatig wanneer de vervaldatum in zicht komt.

Wat is de beste garage voor een APK check?

Is het weer tijd voor de APK? JAMES Autoservice is dé merkonafhankelijke auto-onderhoudsketen met bijna 70 vestigingen in Nederland. Wij helpen je graag op een kwalitatief hoogwaardige en persoonlijke manier. We keuren je auto en bieden je betrouwbaarheid, zekerheid en transparantie. Hier kun je terecht voor prettige service en goed auto-onderhoud voor een eerlijke prijs. En via de website kun je gemakkelijk een afspraak maken bij jou in de buurt. Goed om te weten: elke JAMES-vestiging is gecertificeerd door Stichting Duurzaam Repareren en BOVAG. Daarom zijn wij de beste garage voor een APK check.

Kan ik bij jullie ook een APK check doen zonder afspraak?

Als je mazzel hebt en onze keurmeesters hebben niets te doen op het moment dat jij binnenkomt, dan kan het. Maar je raadt het al… deze situatie komt niet vaak voor. Daarom is het verstandig om toch even een afspraak te maken voor een APK check. Dat kan bij JAMES Autoservice heel gemakkelijk online. Voor je het weet, ben je aan de beurt bij een vestiging in jouw buurt.

Wat zijn de keuringseisen voor APK?

Tijdens een APK let onze keurmeester op o.a. remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. Daarnaast worden de uitlaatgassen getest.

Wil je jezelf voorbereiden op de aankomende APK? Dan kun je bijvoorbeeld eens kijken naar:

  • Eventuele scheuren en profieldiepte van de banden.
  • De verlichting van je auto.
  • Werkt de claxon?
  • Controleer de handrem.
  • Controleer de vloeistoffen.
  • Branden er geen lichtjes op het dashboard?

Mijn auto is afgekeurd, wat nu?

Als je auto niet voldoet aan de technische eisen die de RDW stelt, dan wordt hij afgekeurd. Je mag er dan niet meer mee op de openbare weg. Er zijn dan drie opties:

  1. De auto bij de garage laten staan om de essentiële gebreken te laten repareren;
  2. De auto schorsen, zodat je hem op een trailer kunt laten vervoeren en zelf bepaalt wanneer je ermee aan de slag gaat;
  3. Bezwaar maken als je het er niet eens bent. Dit kan alleen direct bij de keuring. Er komt dan een medewerker van de RDW kijken om te checken of de afkeuring eventueel onterecht is.

Hoe lang duurt een keuring?

Gemiddeld zijn onze keurmeesters zo’n 45 minuten bezig met een APK check. Maar af en toe komt er een verplichte steekproef van de RDW tussendoor. Door de extra tijd die dit kost, ben je dan zo’n twee uur kwijt. Houd er dus rekening mee dat het langer kan duren dan je had verwacht.

Wat is een keuringsrapport?

Of je auto nu goedgekeurd wordt of afgekeurd, je krijgt altijd een keuringsrapport. Hierop zet onze keurmeester precies welke reparatiepunten er zijn, welke adviespunten hij geeft en wat er eventueel afgekeurd is. In sommige landen heb je dit keuringsrapport nodig om te laten zien dat je auto veilig genoeg is. Ook als je in bezwaar wilt gaan tegen de uitkomst van de APK check, heb je het keuringsrapport nodig.

Reparatiepunten zijn reparaties die nodig zijn omdat je auto anders niet voldoet aan de APK-eisen. Adviespunten zijn punten waardoor je auto de volgende keuring misschien niet doorstaat als ze niet gerepareerd worden. Afkeurpunten zijn gebreken die ervoor zorgen dat je auto niet meer veilig genoeg is om op de openbare weg te mogen rijden.

Wat kost een APK check?

Als je auto bij ons een onderhoudsbeurt heeft gehad, voeren we gratis de APK check uit. Een losse keuring kost € 39,-. Dat is inclusief viergasmeting of roetmeting en afmeldkosten.

Maak nu een afspraak voor je APK!

Weet je genoeg en wil je jouw auto laten keuren? Maak dan via onze site een afspraakmet een JAMES-garage bij jou in de buurt.