Controleer je lampen

Met de herfst in aantocht moeten we rekening gaan houden met mist, hevige regenval en, op termijn gelukkig, sneeuw. Lampentijd dus. Laat deze op tijd controleren en weet wanneer je je mistlicht mag gebruiken.

Niet mals

De boetes zijn immers niet mals, mocht je aangesproken worden op het voeren van verkeerde verlichting of kapotte verlichting. Heb je je mistlicht aan en is er geen mist te bekennen, dan ben je de staat 140 euro schuldig. Eenzelfde bedrag wordt uit je portemonnee geklopt als er een kop- of achterlamp kapot is. Is je richtingaanwijzer stuk, dan heb je een koopje en sta je slechts voor 90 euro in het krijt bij Justitie*. 

Euvel verhelpen

Het zijn slechts een paar voorbeelden van prijskaartjes voor ondeugdelijke verlichting. Terecht, want het gaat niet alleen over je eigen zicht, maar ook over gezien worden door andere weggebruikers. Reden genoeg om je verlichting regelmatig te controleren. Doe dat bijvoorbeeld in een grote (winkel)ruit of vraag een van je medereizigers om te checken. Of rij bij een JAMES Auto Service binnen. Kunnen ze daar meteen een eventueel euvel verhelpen, tegen prijzen die meestal ver onder de boetebedragen liggen. Meestal, omdat er helaas automodellen in omloop zijn die bijvoorbeeld om de complete uitbouw van de voorbumper vragen voordat een lampje vervangen kan worden. Dan nog is het raadzaam een kapotte lamp te laten vervangen, anders komt de boete er nog bij en – vele malen belangrijker – loop jijzelf of het overige verkeer gevaar.

Missssssst

Nu de herfst komt opzetten, kunnen we bovendien weersomstandigheden verwachten waarbij het zicht ernstig wordt beperkt. Bijvoorbeeld door mist en hevige regenval. Zet vooral je mistachterlicht dan niet te snel aan: dat mag pas als het zicht minder is dan 50 meter en alleen bij mist en sneeuw. De regels rond mistlampen aan de voorzijde zijn iets ruimer gesteld. Daarvan zegt de overheid dat die gevoerd mogen worden bij mist, sneeuw en regenval die het zicht ernstig belemmeren. Als richtlijn wordt hier een zicht van minder dan 200 meter aangehouden. 

Oefenen

Verlichting is echt van levensbelang, dus zorg dat het werkt en neem reservelampjes mee voor onderweg (LED- en xenon-verlichting zijn niet zelf te vervangen maar gaan ook zelden kapot). Oefen het vervangen, indien dit zelf uit te voeren is, een keer tijdens daglicht op een rustig moment. Vragen? Kom gerust langs bij een van onze vestigingen.

*Bedragen volgen Boetebase van Openbaar Ministerie