FAQ

Lees hier de veel gestelde vragen over JAMES Autoservice

Hoe kan ik een afspraak maken?

Op de website van JAMES kunt u eenvoudig en snel een afspraak maken. In de online planmodule maakt u een afspraak naar aanleiding van uw ingevoerde kenteken. Vervolgens volgt u het menu, kiest de vestiging en uw aanvraag wordt verstuurd naar JAMES. U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag en er wordt contact met u opgenomen door de dichtstbijzijnde vestiging.

U kunt ook telefonisch contact opnemen met de vestiging naar keuze of informatie opvragen door een mail te sturen naar info@jamesautoservice.nl.

Hoe kan ik een afspraak annuleren of verzetten?

Een reeds gemaakte afspraak kunt u tot een dag van te voren annuleren door telefonisch contact op te nemen met de betreffende vestiging.

Wat valt er onder de werkzaamheden van een grote onderhoudsbeurt?

Bij een grote onderhoudsbeurt controleert uw JAMES specialist nauwkeurig een groot aantal onderdelen onder, in en om de auto en onder de motorkap. Een grote beurt bestaat uit olie vervangen, het controleren van de accu, remmen en schokdempers en het algehele onderhoud van de auto. Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is namelijk cruciaal. Hiermee voorkomt u onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment. Bij een grote onderhoudsbeurt worden diverse onderdelen in, onder en om de auto en onder de motorkap nauwkeurig gecontroleerd en indien noodzakelijk vervangen.

Mocht blijken dat er onderdelen vervangen moeten worden, dan is JAMES u hiermee graag direct van dienst. Uiteraard ontvangt u vooraf altijd een prijsopgave. Elke onderhoudsbeurt bij JAMES heeft een eigen tarief. Vraag naar de precieze prijs bij uw dichtstbijzijnde JAMES vestiging.

Wanneer moet ik een grote beurt laten uitvoeren?

De fabrikant van uw auto heeft in het instructieboekje opgenomen hoe vaak uw auto moet worden onderhouden. Deze interval kan erg verschillen. Bij oudere auto’s zal dit over het algemeen vaker zijn dan bij jongere modellen. De nieuwste auto’s geven zelf op het display al aan wanneer de auto naar de garage moet voor onderhoud. Weet u niet precies wanneer uw auto moet worden onderhouden? Kom dan langs in één van onze vestigingen en we adviseren u graag.

Wat is een APK?

Een APK is een Algemene Periodieke Keuring wat om het jaar moet worden uitgevoerd. Dit is een Europees wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen. De keuringsplicht en de regelgeving staat in de Wegenverkeerswet 1994. Is het weer tijd om uw auto APK te laten keuren? Maak dan nu een afspraak bij JAMES.

Waar let de APK-keurmeester precies op bij de APK keuring?

Bij de APK van uw auto let een keurmeester altijd op een aantal punten voor verkeersveiligheid, milieu en meer algemene zaken. JAMES controleert voor de verkeersveiligheid op o.a. remmen, velgophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. Overige controlepunten zijn het testen van de uitlaatgassen. Auto’s die rijden op benzine en LPG keuren we door middel van een 4-gasmeting. Bij dieselauto’s voeren we een roetmeting uit. Bij de controle op algemene zaken kunt u denken aan de check van het voertuigbewijs, het voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Wat valt er exact onder een kleine beurt en welke werkzaamheden worden uitgevoerd?

Een kleine onderhoudsbeurt bij JAMES bestaat uit olie verversen, het controleren van de accu, remmen, schokdempers en het algehele onderhoud van de auto. Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is cruciaal. Daarom, maak een afspraak bij een JAMES vestiging voor een onderhoudsbeurt. 

Wanneer moet ik een kleine beurt laten uitvoeren?

Voor een kleine beurt heeft de fabrikant van uw auto in het onderhoudsboekje opgenomen hoe vaak uw auto onderhouden moet worden om hem in topconditie te houden. Vaak is dit om een bepaald aantal kilometers. Zodoende ontdekken we vroegtijdig dat onderdelen zijn versleten en aan vervanging toe zijn, zodat u altijd veilig op weg bent. De specialist van JAMES adviseert graag hoe u uw auto het beste kunt onderhouden. Kom langs op een van onze vestigingen en we helpen u graag.

Wat zijn bandenlabels of ecolabels?

Bandenlabels is de officiële term voor ecolabels. Deze labels zijn verplicht voor alle nieuwe banden vanaf juli 2012. Vanaf 1 november 2012  moeten alle tentoongestelde banden bij een dealer, garage of showroom een sticker met het label bevatten.  Wanneer de consument banden wil kopen die uit een voorraad worden geleverd of via een webwinkel, moet de informatie betreffende het label voor aankoop toonbaar zijn. Het label informeert over de drie belangrijkste prestaties: de invloed van de band op het brandstofverbruik, de grip op een nat wegdek en het externe geluid wat wordt geproduceerd.

Wat gebeurt er als ik niet met de juiste bandenspanning rijd?

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in uw auto te rijden. Een band presteert alleen maximaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt. De bandenspanning is hierbij van cruciaal belang. Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van uw banden. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Rijdt u op een te hoge of te lage bandenspanning, dan gebruikt uw auto meer brandstof en slijten uw banden sneller. Dit betekent dus dat u meer brandstofkosten heeft en dat uw banden eerder vervangen moeten worden. 

Wanneer moet ik de bandenspanning controleren?

JAMES adviseert om de bandenspanning iedere 14 dagen te controleren. Controleer ook de reserveband regelmatig om vervelende verrassingen bij bandenpech te voorkomen. Daarnaast adviseren wij om voor aanvang van lange reizen de bandenspanning te controleren of te laten controleren. U doet de beste meting als uw banden koud zijn. Koud betekent dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Heeft u toch al enkele kilometers afgelegd? Vul de band dan met minimaal 0,3 bar extra dan opgegeven staat bij de adviesspanning. Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn. Dit veroorzaakt vaak een bandenspanning die beneden de adviesspanning komt. Per as is het belangrijk dat de bandenspanning op beide banden gelijk is. Vanzelfsprekend moet het ventiel afgesloten worden met een ventieldopje.

Hebben jullie handige tips voor het vervangen van een lekke band?

  • Neem altijd een paar handschoenen mee.
  • Ga niet rijden op een band zonder spanning. Dit voorkomt dat u de band kapot rijdt waardoor reparatie onmogelijk wordt.
  • Vervangt u een band langs de weg? Zet dan uw alarmlichten aan en zorgt dat de auto in de versnelling en op de handrem staat.
  • Plaats ongeveer 30 meter achter de auto een gevarendriehoek en draag bij voorkeur een veiligheidsvest.
  • Wanneer de bodem te zacht is, kan de krik erin wegzakken. Zorg dus dat er een plankje in uw auto ligt.
  • U kunt uw lekke band vervangen door de reserveband. In het instructieboekje van uw auto vindt u waar deze is opgeslagen in uw auto.
  • Draai de moeren goed aan. Als u de moeren niet goed aandraait, loopt u het risico dat uw remschijven verbuigen tijdens het rijden. Dit veroorzaakt schade aan uw ophangingssysteem.
  • Laat uw lekke band zo snel mogelijk repareren bij de dichtstbijzijnde vestiging.

Kan ik na het verwisselen van mijn lekke band gewoon verder rijden?

Wij adviseren om nadat u het reservewiel heeft gemonteerd niet te hard te rijden. Het is mogelijk dat de bandenspanning op het reservewiel niet juist is. U kunt daardoor geen volledige controle over de auto hebben. Ga met de lekke band naar uw JAMES vestiging en laat daar de band zo snel mogelijk repareren. Wij inspecteren de kapotte band en zullen deze, indien mogelijk, direct repareren en weer monteren onder uw voertuig.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg tijdens winterse omstandigheden. Maar waarin verschilt een winterband van een zomerband? Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan de weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt, wordt rubber namelijk harder. De aangepaste rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel tijdens winterse omstandigheden. Hierdoor profiteert u van een betere grip, comfortabeler weggedrag en optimale veiligheid. Ook het profiel van de winterband verschilt ten opzichte van de zomerband. Het profiel is voorzien van ‘lamellen’. Tijdens het rollen van de band vervormt het profiel en grijpen de lamellen zich vast op het wegdek. 

Staat uw vraag er niet tussen?

Stuur dan een e-mail naar info@jamesautoservice.nl of bel naar 035-7600613.