Waarom airco onderhoud?

Een airco kan zijn werk goed doen dankzij koudemiddel in het systeem. Bij normaal gebruik verliest het systeem 10% van het koudemiddel per jaar. Een airco zal na verloop van tijd dus steeds iets minder gaan koelen. Het koudemiddel in het aircosysteem heeft ook als functie om alle draaiende onderdelen te smeren. Wanneer er teveel koudemiddel ontsnapt zal het systeem drooglopen. Het gevolg is dat er dure reparaties nodig zijn. Dit voorkomt je door regelmatig de airco te onderhouden.

Airco onderhoud

Bij JAMES zorgen we er graag voor dat je zorgeloos van jouw airco gebruik kunt maken. We bieden daarom de volgende onderhouds- en controlebeurten:

  • Airco check
  • Airco onderhoudsbeurt
  • Airco geurbehandeling

Wij adviseren om de airco check jaarlijks preventief te laten uitvoeren. De airco onderhoudsbeurt kan het beste iedere twee jaar gedaan worden.

Maak een afspraak

Airco Onderhoudsbeurt

Bij deze onderhoudsbeurt controleren we alle punten uit de Airco check en voeren daarnaast de volgende punten uit:

  • Lektest
  • Vullen nieuw koudemiddel
Maak een afspraak

Airco check

Tijdens de airco check controleren we het systeem op de volgende punten:Tijdens de airco check controleren we het systeem op de volgende punten:

  • Werking van het systeem
  • Conditie pollenfilter
  • Uitstroomtemperatuur
  • Visuele inspectie van de hoofdonderdelen op lekkage

Airco Geurbehandeling

Na verloop van tijd kan de airco gaan stinken. Je zult dan een muffe geur in de auto ruiken. Dit komt doordat tijdens het gebruik van de airco er bacteriën en schimmels in het systeem terecht komen. Om dit te verhelpen kunnen wij de airco reinigen. De airco geurbehandeling kan natuurlijk ook preventief uitgevoerd worden.

Maak een afspraak

Tips voor gebruik van de airco

Met onderstaande tips gebruik je de airco optimaal en beperk je het brandstofverbruik:

Gebruik de airco regelmatig. In de zomer zorg je hiermee voor een aangename temperatuur en in de winter verdwijnen beslagen ramen snel. Daarnaast wordt door regelmatig gebruik de compressor van de airco altijd voldoende gesmeerd, waardoor de kans op storingen wordt verminderd.

Zet in de zomer na stilstand van jouw auto eerst alle ramen tijdelijk open, zodat de hete lucht direct kan ontsnappen. De auto is hierdoor sneller koel en het scheelt aanzienlijk in de brandstofkosten doordat de airco veel minder hard hoeft te werken.

Zet de airco vijf minuten voor aankomst op jouw bestemming uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper. Die verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij een ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. In de tijd dat de airconditioning uitstaat, kan de verdamper goed drogen. Voor de inzittenden is de overgang tussen de koele auto en de warme buitenlucht op die manier ook minder groot; zij hebben tenslotte al een paar minuten aan de oplopende temperatuur kunnen wennen.