Auto-onderhoud

Is jouw auto toe aan een grote of kleine onderhoudsbeurt? JAMES Autoservice verricht onderhoud en reparatie aan alle auto’s, ongeacht merk, type of dealer met behoud van fabrieksgarantie. Welke auto je ook rijdt, je kunt altijd bij JAMES terecht.

Maak een afspraak

Wanneer heeft een auto onderhoud nodig?

Moderne auto’s hebben een symbool of lampje op het dashboard dat aangeeft of de auto onderhoud nodig heeft. De boordcomputer geeft in veel gevallen aan hoeveel kilometer je nog kunt rijden tot de auto onderhoud nodig heeft. In het onderhoudsboekje staat het onderhoudsschema wat bij die auto hoort.

APK

Algemene Periodieke Keuring is een controle die regelmatig moet worden uitgevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Verder wordt er tijdens deze keuring gekeken naar de uitlaatgassen die de auto uitstoot.

Ze staan altijd voor mij klaar, denken mee, geven duidelijke informatie, houden zich aan prijsafspraken en afleverafspraken
A. Linders

Belang van auto onderhoud

Door regelmatig een kleine of grote onderhoudsbeurt te laten uitvoeren, kom je niet voor verrassingen te staan. De auto wordt tijdens deze beurt op belangrijke punten gecontroleerd en de olie wordt ververst.

Een grote onderhoudsbeurt geeft je een volledig inzicht in hoe het er met jouw auto voorstaat. Tijdens de APK let onze keurmeester op o.a. remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. Daarnaast worden de uitlaatgassen getest.

Bij JAMES zorgen we er graag voor dat jouw airco goed werkt. Tijdens een kleine beurt kunnen we desgewenst ook een airco check, airco-onderhoudsbeurt en airco geurbehandeling voor u doen. Bij een grote beurt, doen we een volledige onderhoudsbeurt of controle beurt met de daarbij behorende controle punten.

Kleine beurt of grote beurt?

Zorg dat je auto regelmatig onderhouden wordt. Zo blijft de auto veilig rijden en wordt slijtage op tijd gesignaleerd en verholpen. Zo bespaar je geld en schade die in de loop van de tijd aan je auto kan ontstaan. Tijdens de kleine beurt wordt je auto op de belangrijkste punten gecontroleerd en worden de nodige filter(s) en vloeistoffen vervangen. Bij een grote beurt controleren we je auto op diverse punten. Alle onderdelen worden nagelopen op slijtage, werking en eventuele beschadigingen.

Vraag je JAMES garagist welke beurt er voor je auto nodig is.

Maak een afspraak

Duidelijke prijsopgave vooraf

Bij JAMES kom je niet voor verrassingen te staan. Je krijgt goed advies tegen een scherp tarief. Wanneer je een afspraak maakt, kun je aangeven dat je vooraf een prijsopgave wilt. Zo weet je tenminste waar je aan toe bent en zijn er geen onduidelijkheden achteraf.

Maak een afspraak

Lease-onderhoud

JAMES werkt voor vrijwel alle leasemaatschappijen en bij zakelijk onderhoud geldt gratis haal- en brengservice en gewassen weer terug.

Lees meer over lease-onderhoud

Auto kopen

Door ons JAMES netwerk hebben we een groot aantal occasions.

Occasions die met zorg zijn uitgezocht. Staat jouw auto er niet tussen? We helpen je graag bij de zoektocht.

Heb je je auto ergens anders al gezien? Voor aankoopadvies kun je ook altijd bij ons aankloppen. Wij kijken met een professionele, kritische blik met je mee en hebben veel ervaring op het gebied van aankoop.

Staat de auto in de buurt, rijd dan tijdens een proefrit langs bij jouw JAMES-vestiging.

Onze occasions

Rijgarantie

Er kan altijd iets gebeuren waardoor je niet meer verder kunt. Voor al die gevallen is er JAMES Rijgarantie: dag en nacht direct hulp bij autopech. De Rijgarantie kun je gemakkelijk afsluiten bij de JAMES-vestiging.

Zoek een vestiging in de buurt

Factuur terugwinactie - jouw mening telt!

Om scherp te blijven op onze service vinden wij jouw mening heel belangrijk. Zo kunnen wij onszelf verbeteren. Laat weten wat je van ons vindt en maak ook nog eens kans om je factuurbedrag terug te winnen.

Doe mee!

Onze tips voor je auto als het vriest!

 1. Laat je motor niet warmdraaien terwijl je ijs krabt
  Wel doen: meteen wegrijden na het starten. Bij koude motor is het benzineverbruik en ook de schadelijke uitstoot zeer hoog. De katalysator ‘slaapt’ nog, de olie is bij wintertemperaturen zeer stroperig. Een motor is bij vriestemperaturen pas na 4 kilometer warmgelopen en bereikt pas dan zijn normale prestaties en normale verbruik. Van stilstaand warmdraaien zal de motor sneller verslijten.
 2. Doe geen lange startpoging
  Wel doen: als de motor niet vlot aanslaat, dan doe je beter een paar korte startpogingen dan een lange. De accu is een van de zwakste punten van een auto in de winter en als ze te zwaar belast wordt, zal ze het begeven.
 3. Geef géén gas bij het starten
  Blijf van dat gaspedaal af. De meeste huidige benzinemodellen beschikken over elektronische injectie- en ontstekingssystemen die de hele operatie beheren zonder dat je het gaspedaal moet aanraken.
 4. Druk de koppeling in tijdens het starten
  Als je het koppeling indrukt tijdens het starten, kan de motor vrijer draaien, zelfs in de neutrale versnelling.
 5. Koplampen helpen accu
  Als het starten niet wil lukken, vooraf even de koplampen aansteken om de accu op te warmen.
 6. Ruitenwissers zijn geen ijswissers
  Gebruik je ruitenwissers niet om ijs te wissen: dit ruïneert niet alleen je ruitenwissers, maar zorgt ook voor een ondoorzichtige brij op de ruiten.
 7. Giet nooit warm water op bevroren ruiten
  Absoluut uit den boze: aangevroren autoruiten proberen te ontdooien door er warm water over te gieten. Hierdoor kan de autoruit barsten en bovendien kan het water, als het is afgekoeld, gaan aanvriezen.
 8. Wrijf je ruit in met shampoo
  Aan de binnenkant van je voorruit kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.
 9. Dek je ruiten af
  Dek je ruit niet af met krantenpapier, want dit kan aankoeken als het bevriest. Gebruik karton of speciale folie.
 10. Stop een kurk achter je ruitenwisser
  Om vastgevroren ruitenwissers te voorkomen: stop een kurk tussen de autoruit en de ruitenwissers.
 11. Krab ijs weg met hulp van ontdooispray
  Bij het ijs krabben is het opletten voor krassen. Een brede krabber werkt het best en het is een goed idee om ontdooispray te gebruiken. Vooral niet te zuinig zijn daarmee.
 12. Doe grafietpoeder in de sloten
  Preventietip: breng op voorhand grafietpoeder aan in de sloten - steek je sleutel een paar keer in het slot om het poeder goed te verspreiden. Dit voorkomt bevroren sloten.
 13. Stop antivries in je zak
  Wie een klein busje antivriesspray in zijn jaszakken of handtas bewaart, krijgt altijd zijn deur open - zelfs als het slot bevroren is.
 14. Gebruik geen handrem
  Omdat de handrem kan vastvriezen, is het beter deze niet te gebruiken bij serieus vriesweer. Beter is de auto in versnelling te zetten en - als je op een helling staat - wielblokken te gebruiken.
 15. Rij met winterbanden
  Controleer spanning en profieldiepte van de banden: drie tot vier millimeter is in de winter het minimum. Winterbanden zijn geen overbodige luxe. Bij een snelheid van 50 km per uur bedraagt de remafstand op harde sneeuw 23 meter met winterbanden en 55 meter met zomerbanden. Ook op nat wegdek beperken winterbanden de remafstand aanzienlijk. In een aantal Europese landen en op sommige bergpassen zijn winterbanden verplicht: wie er geen heeft, riskeert dan een fikse boete.
 16. Gebruik antivries tot -30 graden
  Het koelsysteem dient van voldoende antivriesmiddel voorzien te zijn. Laat het koelsysteem en de ruitensproeier van de auto beveiligen tegen temperaturen van minimaal -30 graden.
 17. Was het zout weg
  Strooizout tast chassis, carrosserie en banden aan. Regelmatig de auto wassen of naar de carwash gaat slijtage tegen.
 18. Gebruik een diesel additief
  Voor oudere dieselmotoren: bij aanhoudende vriestemperaturen van min zes graden of pieken van min twaalf, stolt de paraffine in diesel, waardoor de dieselfilter verstopt kan raken en de auto stilvalt. Bij moderne diesel komt dit nog erg zelden voor. Als het toch gebeurt, kan je bij een oude dieselmotor vijf tot zes procent benzine toevoegen. Moderne dieselmotoren hebben een speciaal additief nodig.
 19. Strooi talkpoeder op de deurrubbers
  Deurrubbers kunnen vastvriezen. Trek niet te hard aan de deuren want de rubbers kunnen loskomen. Smeer de rubbers vooraf in met talkpoeder. Je kan ook rubbervet gebruiken.
 20. Installeer standverwarming
  In Scandinavië is standverwarming dagelijkse kost. Zo wordt de auto altijd op temperatuur gehouden. Starten gaat dan moeiteloos, bovendien is ook het interieur aangenaam warm. Er zijn twee formules. In het eerste geval steek je gewoon de stekker in, in het tweede geval beschikt de auto over een apart motortje.
 21. Laat de stoelverwarming niet aanstaan
  Wel doen: de stoelverwarming enkel in de eerste minuten aanzetten. Als de motor is warmgelopen en de normale verwarming genoeg warmte afgeeft, is de stoelverwarming volstrekt overbodig en hetzelfde geldt voor de achterruitverwarming. Daarom dat deze zich bij de nieuwere automodellen vanzelf uitschakelt.
 22. Schakel de airco op tijd uit
  Airconditioning moet je doseren in de winter. Airco verbruikt 0,6 liter per 100 km. Bij vochtig weer is airco wel nuttig om aangedampte ruiten vrij te houden. Kortstondig gebruik van de airco kost volgens de berekeningen van experts minder energie dan langdurig gebruik van de achterruitverwarming of de warmteblazer.
 23. Wees spaarzaam met mistlicht
  Blijf van die mistlichten af, behalve wanneer de zichtbaarheid minder is dan 50 meter. Mistlichten worden bij winterweer vaak aangezet, maar zijn slokoppen. Gewone verlichting kost 0,4 liter brandstof per 100 km, extra verlichting nog eens 0,2 liter daarbovenop.
 24. Haal alles van het dak
  Haal alles wat niet strikt noodzakelijk is van het dak, en naar beneden. Een bagagebox op het dak verhoogt het brandstofverbruik met tot 4 liter per 100 km. Ook andere bagagedragers op het dak veroorzaken extra verbruik, zij het minder.
 25. Sneeuwkettingen voor extremen
  Bij extreem winterweer zijn sneeuwkettingen noodzakelijk voor grip en trekkracht. Op plaatsen waar sneeuw ligt, kan door verkeersborden duidelijk aangegeven worden dat je de sneeuwkettingen verplicht moet gebruiken.